menu
Word Lid
Vlaams Belang wil vervroegde commissie Financiën om energiecrisis te bezweren

Na nieuwe prijsrecords van aardgas en de uitspraken van premier Alexander De Croo (Open Vld) dat ‘de komende vijf à tien winters moeilijk zullen zijn’ omwille van de hoge energieprijzen, wil het Vlaams Belang dat de commissie Financiën vervroegd bijeen geroepen wordt. “Met de gasprijs die vertienvoudigt en de elektriciteitsprijzen die alle records breken, wordt het voor veel gezinnen een horrorwinter waar ze al hun spaargeld gaan moeten opsouperen, als dat al niet op is”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch. “Als we een koopkrachtinfarct willen vermijden, moet de politiek nu actie ondernemen.”

Nu de Wetstraat nog half in slaapstand is, maakte premier De Croo van de gelegenheid gebruik om zich in de media te roeren. Tijdens een door VOKA georganiseerde stage in Zeebrugge liet hij zich ontvallen dat de komende vijf à tien winters moeilijk zullen worden op vlak van energie. “Hope for the best, prepare for the worst”, was het bizarre advies dat hij had voor de burgers en de bedrijven.

“Er zijn nu maatregelen nodig!”


“Een toonbeeld van daadkracht kan deze raadgeving van De Croo bezwaarlijk genoemd worden”, zegt Vermeersch. “De recente uitspraken van De Croo zijn tekenend voor de passieve houding waarmee hij zijn regering leidt en alles maar ondergaat. Onze burgers en bedrijven verdienen echter beter en verwachten terecht nu maatregelen.”

Het Vlaams Belang wil daarom dat de Kamercommissie Financiën vervroegd bij elkaar komt. “Er moet nu alles aan gedaan worden om komende winter een koopkrachtcrisis te vermijden”, aldus Vermeersch, die een belastingverlaging wil om de negatieve impact van de prijsstijgingen op de koopkracht te keren. “Met een verhoging van de belastingvrije som en een verhoging van de grensbedragen van de belastingschijven kunnen we onze mensen de nodige ademruimte geven om de winter door te komen. Verder moeten alle verborgen lasten onmiddellijk uit de energiefactuur en moet er een permanente btw-verlaging op energie doorgevoerd worden.”

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF